onsdag 29 september 2010

Vårt förra Harry Potter-kalas

Jag har fått frågan om hur vi organiserar vårt Harry Potterkalas. Detaljerna är inte alldeles klara för årets kalas, men här kommer det förra vi gjorde, för tre år sedan (varning, ett jättelångt inlägg med massor av bilder):

Vi hade det första kalaset med Harry Pottertema för tre år sedan. Det var det roligaste barnkalas vi haft (både för mamma och barn). Inbjudningarna skickades ut i form av välkomstbrevet från första boken, med lite ändringar för att passa kalastemat.

När kalaset började fick barnen gå till Diagongränden (hopplös korridor i vårt halvgamla hus). Första anhalten var Gringotts (klädkammaren). Där stod en svartalv (lillebror 5år i svart slängkappa) och delade ut skattpåsar (av lakansväv)med Gringotts logga fyllda med guldsprejade bönor.
En liten svartalv, tyvärr liggande
Efter att man fått sina "pengar" fick man gå till Ollivanders (dotterns rum) och köpa en stav (för två guldbönor, de flesta skulle ju vara kvar till barnet). Staven var av papper det året, instruktioner här

Sen fick barnen gå till Madam Malkins och köpa mössor för ytterligare två guldbönor, instruktioner här.


När barnen var utrustade fick de springa igenom perrong 9 1/4 (trådgardiner upphängda på wire) och kom till Hogwarts (vardagsrummet).
Perrong 9 1/4

Först var det sortering. En sorteringshatt gjord av en pappkasse sattes på barnens huvud och alla blev sorterade till Gryffindor (vilken tur, va?).
Sorteringshatt

Barnen fick gå till Gryffindors sällskapsrum (soffan framför tv:n) där en hemtrevlig brasa (dvd) sprakade i öppna spisen (tv:n). I sällskapsrummet var det paketöppning. Barnen fick trolla med sina stavar med den magiska trollformeln "revelio" och paketen öppnades.

Sen var det dags för första lektionen, nämligen trolldryckskonst. I källarvalven (köket) fanns ingredienser för en magisk dryck (som visade på rödkålsavkoks egenskaper som lackmuspapper) som barnen tillredde tillsammans. Det avslutades med att allt bubblade upp och ut över bordet. Mycket uppskattat.
Förberett för lektion
Lektion in action


Nästa anhalt var festmåltid i stora salen (matsalsbordet). Där fanns trollkarlshatter (upp-å-nervända glasstrutar), kittelkakor (färdigköpta syltkakor) och allt sköljdes ner med pumpajuice (lorangaflaskor med nya etiketter).

Efter festmåltiden var det dags för nästa lektion, skötsel och vård av magiska djur. Jag hade ritat en Hedwig på ett stort papper och barnen fick sätta kuvert på med ögonbindel (alltså svansen på grisen-leken).

Till avslutning fick barnen en påse med Bertie botts bönor i alla smaker (smågodis i cellofanpåse) och varsin chokladgroda med ett harrypotterkort (från en TopTrumpskortlek).

Japp, ett jättekul kalas, inte minst för mig. Och alla barnen var nöjda. Utom en flicka som blev så skrämd att hon fick rusa hem och en annan som behövde sina syskon som livvakter. Men som tur var hade vi några extra trollstavar.

Hade visst inte så många foton som jag trodde...

Årets kalas kommer att bloggas lite i taget allteftersom det blir klart.

3 kommentarer:

Rumpetuss sa...

Du är så påhittig!! Låter som årets kalas kommer bli lika roligt!!!

Tigris Predikantan sa...

Vilken fantasi du har! Sådant kalas måste ju verkligen förberedas!
:)

lokkijamuna sa...

Wow! How did you make that juice "boil over"? I have to know! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin