måndag 31 oktober 2011

Till en hematolog...

Det var en vanlig dag i kapillären. De röda blodkropparna strosade fridfullt fram. En och annan vit blodkropp var också i farten. Blodplättarna gjorde ingen större nytta denna dag, men antikropparna snurrade runt som vanligt, alltid på jakt. 
Plötsligt ar det något som hände. En stor spricka hade uppstått i kärlväggen. Den första röda blodkroppen hade ingen chans, utan sögs ut ur blodbanan och försvann. De övriga blodkropparna såg sig förtvivlat omkring. Någon måste göra något!

Blodplättarna reagerade omedelbart. De slet tag i varandra och tryckte sig mot sprickan. Inom kort hade de bildat en plugg som täckte över defekten i kärlväggen. Men hur länge skulle den hålla? Nu var goda råd dyra. 

Men blodplättarna hade ännu ett ess i rockärmen. Snabbt som ögat vävde de ett nät av fibrin över och runt sig. Nätet var starkt och fint och äntligen kunde blodkropparna känna sig trygga igen. 

Tack, blodplättarna, för ett väl utfört uppdrag!


Figurerna ovan (och några till) var en present till en hematolog som fyllt jämnt. Jag hade hjärtligt roligt när de syddes och det var svårt att behärska och begränsa mig. De röda blodkropparna är av velour, med lite plattvadd inuti. Blodplättarna är även de av velour, men har magneter i sig så att de faktiskt kan agglutinera på riktigt.

Vita blodkroppar av vit interlock med kärna av plattvadd. Cellkärnor av rosa velour. Antikropparna av piprensare.

Nätet virkades av vitt bomullsgarn och hade nog kunnat vara lite glesare. 

Kul hade jag i alla fall. Och vem vet, kanske dyker det upp någon ny historia med samma hvudpersoner på en blogg nära dig :)

7 kommentarer:

Sofia sa...

Åh vilket fantastiskt pyssel!! Neutrofilen är helt ljuvlig. Som blivande hematolog värmer det i hjärtat : ) Det här måste jag bara pyssla ihop till nån av våra hemostasluncher nån gång.

Morbror sa...

Jag kom direkt att tänka på följande slagdänga http://youtu.be/MwDiopprwsY

Heimlaga sa...

Tjusigt! Du går verkligen i gång på dina ideér och lyckas genomföra dem! Jag blir ju nyfiken på vilken bloggare de ska till?

yngla sa...

Sofia: Tack för att du såg att det var en neutrofil. Jag tyckte att den kanske hade lite väl eosina färger :)

Morbror: Ska kolla länken pronto

Heimlaga: Inte till någon bloggare alls faktiskt, utan till en manlig hematolog som ägnar sig mer åt storpyssel typ gräva jordkällare än symaskiner...

Anonym sa...

Hahaha! Underbart!

Maria sa...

Vilka härliga! En unik present, inte en chans att någon kommer med en likadan. :-)

Jag tänkte virka en eosinofil för ett tag sedan men det blev aldrig av.

Linda sa...

haha, helfestligt :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin