fredag 4 november 2011

För- och nackdelar med varmrörd tvål...

Hittills har jag mest lekt med kallrörd tvål, även om bara ett fåtal av dessa har hamnat på bloggen. Att göra egen tvål är rätt trevligt faktiskt. Man börjar med härliga oljor, tillför ett spänningsmoment i form av superfrätande kaustiksoda och avslutar med en överraskning som tar en månad att få svar på, nämligen om doften ska räcka, om färgen var kaustiksodasäker och sist men inte minst om tvålen är användbar eller ej...

Men när tålamodet tryter då? Eller man har knappt om tid av någon annan orsak?

Jo, då kan man alltid göra varmrörd tvål. De goda amerikanarna använder sin crockpot till detta, men eftersom jag inte äger någon sådan gör jag min i ugnen. Den fungerar faktiskt rätt bra och tvålen blir färdig på någon timma istället för en månad. Dessutom går det åt mindre doft och man får omedelbar feedback på färgproblemet.

Så fördelarna hittills: Snabbt, mindre doftoljaåtgång.

Och nackdelarna då? Jo, tvålmassan blir mer svårhanterlig och man kan inte göra så snygga detaljer.

Just denna tvål är en present till en jägare. En mild tvål med gräddmjölk som vätskefas. Mestadels olivolja, men också lite kokosfett och ister. Avocadoolja och mandelolja som lyxtillsatser. Och sen grovsalt, ungefär en tredjedel av oljevikten. Lite, lite tjärdoft. Och färgad med medicinskt kol och svart lera.

Instruktionen som kommer att bifogas är:

En helt vanlig jävla tvål.

Luktar skit.
Svider som satan. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Han har inte vågat prova den ännu :)
///A-K

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin